- Marcaj: banda roşie;
- Timp de parcurs: 4 h 30 min – 5 ore la urcare; 3 h la coborâre.
- Diferenţă de nivel de 1220 m. Lungime de parcurs de 6,9 km. Grad de dificultate mediu.
- Pe timp de iarnă, NU este recomandată parcurgerea porţiunii Poiana Maicilor – Cabana Dochia.
(Din Poiana Maicilor pana la Cabana Dochia este comun cu traseul nr. 6)
Este unul dintre traseele cele mai frumoase din Ceahlău.
După ce trecem prin faţa Centrului de vizitare al Parcului Naţional Ceahlău traversăm prin pădure încă două serpentine ale DJ 155F si in cele din urma intram pe potecă în lungul Pârâului Maicilor. Dupa aprope o ora poteca traverseaza paraul si incepe sa urce mai accentuat prin padure pana in Poiana Maicilor la circa 4 km de la plecare in dreptul stalpului de orientare cu sageti indicatoare.
Suntem la 1321 m si aici traseul nostru se intalneste cu traseul marcat cu cruce albastra ce vine din Valea Bicazului din satul Neagra. De aici ambele trasee sunt comune pana la Cabana Dochia.
Inainte de a parasi Poiana Maicilor ne retragem către inapoi pe curmătură către o stână veche ca să admirăm privelistea impresionantă a peretelui de piatră de sub platoul Ocolasului Mic. Peretele este străbătut transversal de poliţe înierbate sau acoperite cu pâlcuri de zadă şi este brăzdat, pe verticala, de jgheaburi şi hornuri întunecoase. Creasta lui crenelata este marcata de varfuri semete: Turnul lui Butu si Ana, Turnul Crucii, Caciula lui Ciuperca, Vânturişul, Vârful Ascutit, Turnul Ocolasului Mic. Mergi mai departe si lasi in urma poiana intrand prin padure si urcand intai mai usor apoi din ce in ce mai greu prin cateva rarituri pline cu zmeuris. Poteca se angajeaza mai departe deasupra Jgheabului Clailor.
La iesirea din padure pe dreapta cararii se ridica doua ţancuri semeţe de conglomerate, asemanătoare unor clăi de fân. Sunt cunoscutele Clăi ale lui Miron dintre care cea mai mare se ridica parca din Jgheabul Clailor pana la 1650 m inaltime. Poteca urca pieptiş în coturi strânse si apoi se domoleste usor. Ajungem in golul alpin pe platoul Ocolasului Mic. Platoul este presarat cu blocuri de calcare si intrerupt in faţa noastra de abruptul mai mic ce margineste Masa Dacica şi, dincolo de ea, de abruptul maiestuos al Ocolasului Mare (1907 m, cel mai inalt vraf din masiv).
Lasand in urma platoul strajuit spre sud de Turnul lui Butu si Ana intram in padure. Poteca coboara mai intai usor peste Jgheabul Bârloagelor pentru a urca abrupt, in curbe stranse, intre peretele Pietrei Late a Ghedeonului în dreapta şi Stânca Viperei in stanga pana la locul de campare de pe platoul Pietrei Late a Ghedeonului. De aici in mai putin de 10 minute prin golul alpin ajungem la Cabana Dochia (1760 m) pe sub Batca lui Ghedeon situata pe partea stanga a traseului.