- Marcaj: banda albastra;
- Timp de parcurs: 3 h 30 min – 4 h la urcare; 2 h 30 min la coborâre.
- Diferenţă de nivel de 1070 m. Lungime de parcurs de 5,6 km. Grad de dificultate mediu.
- Traseul poate fi parcurs şi pe timp de iarnă după o informare prealabilă asupra stării vremii.
La cabana Izvorul Muntelui se ajunge din intersectia cu DN 15 (Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Largului – Toplita) dupa 8 km parcursi pe drumul judetean DJ 155F Izvorul Muntelui – Durau. Drumul este practicabil tot timpul anului.
Traseul porneste dintr-o mică poiană situată langă cabana Izvorul Muntelui si intră imediat in pădure pe malul stang al paraului Izvorul Muntelui. Traverseaza DJ 155F care se indreapta catre Durau si in circa 15 – 20 minute ajugem pe Curmatura Lutul Rosu in locul numit La Arsuri unde sunt amenajate o masa cu doua bancute metalice si se poate face un mic popas. Pana aici traseul nostru este comun cu traseul nr. 2 marcat cu triunghi albastru catre Stanca Dochiei – Jgheabul cu Hotaru – Cabana Dochia. De aici traseul se abate la 900 spre stanga si incepe sa urce pe Culmea Rachitis mai intai prin padurea de amestec de fag cu rasinoase dupa care ne afundam in padurea de molid.
Dupa un suiş abrupt, aproape de jumatatea traseului, din dreptul unui pâlc de larice spre dreapta zarim piramida maiestoasa a Varfului Toaca (1904 m) flancată de Stânca Panaghia. Urcusul se domoleste, partea stanga a potecii urmareste pe o portiune limita rezervatiei stiintifice Poliţa cu Crini situata pe abrupturile din zona de obarsie a paraului Izvorul Muntelui. Se numeste “Poliţa cu Crini” datorita pâlcurilor compacte de larice sau zada (Larix deciduas), singurul conifer care isi pierde acele toamna. Conurile feminine care apar primavara inainte de aparitia frunzelor au o frumoasa culoare mov-roz de unde si denumirea de “crin de munte” pe care localnicii au dat-o zadelor.
Fiind vorba de o zona de stricta protectie accesul turistilor in rezervatia stiintifica “Poliţa cu Crini” este interzis fara avizul administratiei parcului national. A fost declarata rezervatie stiintifica datorita fondului genetic viguros al arborilor multi dintre ei avand circumferinta de peste 50 cm si inaltimi impresionante.
La cca. 4 km de la plecare facem un mic popas in dreptul unei masive stanci din calcar numita Piatra cu Apa. Pentru a ajunge la stanca cu acest nume ne abatem din carare spre dreapta cale de 20-30 de metri. Numele de Piatra cu Apa vine de la o grota de circa 10 m adancime si inalta de aproximativ 6 m prin tavanul careia se infiltreaza printr-o fisura apa ploilor sau provenita din topirea zapezii. Din poiana mica situata pe saua de langa stanca se zareste platoul si varful Ocolasului Mare, cabana Dochia si grupul de stanci al Detunatelor.
Dupa circa 15 minute ajungem la baza Detunatelor marcata de o masa de blocuri de conglomerate uriase prabusite din cele doua turnuri de piatra care marginesc orizontul catre carare. Dupa cateva serpentine abrupte ajungi in fata a doi colti de stanca desprinsi din peretele de conglomerate. Cele doua stanci si peretele masiv ce le stă in faţă poartă numele de “Cetaţuia şi Călugării”. Parcurgem ultimele serpentine ale traseului prin palcurile de jneapan ce au coborat pana in padurea de molid. O data iesiti din umbra padurii orizontul se deschide si poteca se indreapta spre stanga catre cabana Dochia (1760 m) la care ajungem in cateva minute.
Traseul nr.1 a fost amenajat şi ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.